Hvordan kan VR påvirke Norges framtid?

Hei folkens, denne uka har vi gått grundig gjennom teknologi. Vi har lært masse om teknologi, robot, 3D print, AR, VR og mye mer. Bloggen i dag skal være om disse teknologiene vi har lært i det siste. Arne har gått gjennom flere ulike teknologier, men den som interesserte meg mest er VR teknologien. Arne introduserte også 3 nye typer teknologiutvikling.

Vi lærte om kontinuerlig forbedringer- som vil si utvide eller forbedre et produkt som finnes fra før, for eksempel mobiletelefoner. Andre var da disruptiv teknologi som også kjennetegnes som disruptiv innovasjon- vil si en ny vare, tjeneste som skaper et nytt marked. En disruptiv teknologi er teknologier som muliggjør nyvinninger/innovasjoner skaper problemer til eksisterende marked. Normal er et godt eksempel på det, de selger varer til billigere pris enn konkurrenter, som hjelper de med å vinne kunder og lykkes i markedet. Til slutt har vi teknologisk konvergens, det vil si forskjellige ting som «knyttes» sammen. Apple er et godt eksempel her, de har flere sammenkobling av deres produkter som gjør livet lettere for oss forbrukere. Air-play er et godt eksempel, med Air-play kan man speile skjermen fra Mac, mobil eller Ipad til tv-en.

Surprised african american young woman touching experiencing VR helmet. Portrait toned in blue filter

Hva er VR?

Hva er egentlig Virtuell virkelighet? VR står for Virtual Reality, som vil si virtuell virkelighet. VR erstatter så mange sanseinntrykk som mulig med virtuelle og digitalt inntrykk. Det er illusjonen som gir brukeren en opplevelse av å befinne seg på et annet sted enn der man virkelig er.  I dag forbindes VR-teknologi med underholdning og spill, mange i Norge bruker VR-briller til gaming, men det forskes på hvordan VR-teknologien kan brukes til andre sektorer. VR er fortsatt en ny teknologi, i fremtiden vil VR kunne brukes også kommersielt, opplæring, film, utdannelse, og mye mer. For AR teknologien kreves det bare en smarttelefon man allerede har. Det er bare å kjøpe en papp boks med to linser man setter mobilen i, og holde det foran øynene. Med slike illusjoner vil forbrukeren bli mindre bevisst på den virkelige verden rundt seg, dette kan være fantastisk opplevelse for mange.

Hva kan VR brukes til?

VR teknologien har blitt brukt til å gi opplæring i flere ulike sektorer, som for eksempel flysimulator. Det hjelper bedrifter med å spare penger, og det er mindre risikofylt for lærling til å lære via VR enn ekte fly.    VR teknologiens satser også på helse sektor som kirurger. En kirurger kan trene på en «situasjon» som ligner virkeligheten, uten å risikere og skade virkelige pasienten. En annen ting VR kan brukes til er eiendomsmegling, det er ikke så populært enda, men eiendomsmeglere kan benytte denne teknologien ved å la kunder gå på «visning» i et hus som enda er ikke ferdig laget. IKEA hadde startet med VR teknologi i 2016, der kunne kundene se nye møbler, rom, kjøkkenet via VR. Det var en smart måte å drive digital markedsføring på, etter korona-pandemien er det flere bedrifter som har startet å bruke VR.

Konklusjon

Det er mye mer VR teknologien kan brukes til, det er ingen tvil om det. Det som er litt vanskelig å vite, er om hvordan det hjelper oss, om det som blir lært ved hjelp av VR er det samme som virkeligheten. Marked og markedsføring er i endringer hele tiden, det er teknologien også. Det er viktig for bedrifter at de er oppdatert, og tar i bruk teknologier som finnes i dag. VR er blant teknologiområde som er i vekst, denne teknologien kan gi oss helt nye måter på å oppleve hus «visninger», shopping, sport og mye mer. Det fungerer bra på noen områder som nevnt over, men det er ikke alle områder VR passer inn i. Det blir spennende å se hvordan disse teknologiene kommer til å utvikle seg, og hvordan det hjelper oss i fremtiden.

Vi blogges 🙂

Kilder:

https://estudie.no/disruptiv-innovasjon/

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://www.ikea.com/ms/en_JP/this-is-ikea/ikea-highlights/Virtual-reality/index.html?fbclid=IwAR26FVr9y9TuUvof_–r0sX2ktWEiL9xUXow_Sdj1_R-WD7gs4RfwiIKCTs

https://snl.no/virtuell_virkelighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *