Hva er blokkjeder og hvordan kan vi bruke det i Norge?

I dag skal jeg skrive blogg om blokkjeder og kryptovaluta. Jeg skal skrive litt om hva det er og hvordan blokkjeder kan brukes i Norge. Videre i innlegget vi jeg skrive litt om kyrptovaluta og hvordan vi kan bruke det i Norge.

Hva er en blokkjede?

Under forelesning med Arne Krokan hørte jeg begrepet blokkjede, jeg hadde ingen anelse om hva det var. Jeg hadde hørt om kryptovaluta fra før, så etter litt research fant jeg ut litt om blokkjede. En blokkjede også kalt blockchain på engelsk, kan forklares som en «digital regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alt av digitale transkjoner. Blokkjede lettere forklart er et system som gjør det mulig å overføre penger og informasjon til hvem som helst og hvor som helst i verden. Denne teknologien er kryptert, som betyr at det ikke er mulig å se hvem som har overført eller mottatt en transaksjon. Blokkjede er en logg består av flere blokker. Det første elementet i hver blokk er den informasjonen den innholder, andre elementet er den unike koden som blir ofte kalt for «hash» og det siste elementet er den blokken foran sin hash. Alle elementene blir kopiert og replikert på nettet.

Bildet: Tek.no

Kryptovaluta

Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel, lettere sagt pengesystem hvor det ikke er noe tredje part som banken, for å gjennomføre transaksjoner. Det er digital valuta, denne typen valuta er kryptert som det betyr at det er konfidensialitet og skjult informasjon som kan ikke leses av uvedkommende. Kryptovaluta er i dag en markedsgigant som opererer globalt, som har verdi på flere hundre milliarder kroner. Vi alle har hørt om kryptovalutaen Bitcoin, som er den mest kjente blokkjeden i dag. Bitcoin brukes til å oppbevare elektronisk lommebok, det er en konto du eier på nettet hvor du gjøre både innskudd og uttak.  Bitcoin ble utviklet i 2009, men ble veldig populært i de siste årene, ettersom du ikke etterlater deg noe som helst spor på nettet. Ingenting kan knyttes opp til deg personlig.

Bildet: Forbes.com

Bruken av blokkjeder i Norge

Rapporten skrevet av Deloitte viser flere forslag til hvordan man kan bruke blokkjeder. I de årene fremover forventes det at blokkjeder vil påvirke næringsliv og offentlig sektor på et høyt nivå. Ifølge rapporten fra Deloitte legges det vekt på tre bruksområdes hvor det vil bli mest aktuelt å bruke blokkeder.

Blokkjeder har store muligheter til å endre helsevesenet i Norge, blokkjeder vil sørge for en langt mer tryggere og mer effektiv måte å oppbevare pasientinformasjoner og det skal heller ikke være behov for en tredjepart. Pasientinformasjonen sendes direkte til pasienten og holdes hemmelig fra tredjeparter. I offentlig sektor kan det sikre våres IT-systemer mye bedre. I Norge bruker vi elektroniske kontaktløse betalingsmuligheter som vipps. Nesten alt rundt oss er allerede digitalisert hvor bankene har full oversikt over alle transaksjonene våres, blokkjeder vil derfor fungere mer effektivt mot uønsket blanding av tredjeparter. Vi kan føle oss mer trygge ved bruk av det.

Bildet: Regjering.no

For å konkludere vil jeg si at jeg tror at denne teknologien kan brukes til mange områder i Norge, og denne teknologien er bra for oss alle. Ved hjelp av blokkjeder kan mange prosesser bli mer sikrere og effektive

Kilder:

https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-aa-vite-for-aa-skjoenne-blokkjeder-og-litt-til

https://www.regjeringen.no/contentassets/f5db1086d5324ec786f440afcb5cde52/blokkjeder_offentlig_sektor_deloitte.pdf

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/audit/articles/blokkjede-revisjon-revolusjon.html

https://snl.no/blokkjede

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *